Mattrengöring – din ultimata guide

Alla vet att mattor samlar smuts, damm och även små organismer som kan skada din familjs hälsa. De mikroskopiska livsformerna som lever i mattan inkluderar svamp, kvalster, bakterier och löss.

Mattrengöring – din ultimata guide

Förutom att en smutsig matta är hälsofarlig, kan den även ge ifrån sig en hemsk lukt och skapa en förskräcklig atmosfär i rummet. Dessa problem kräver en daglig mattrengöring.

Mattvätt bör göras en gång i halvåret eller en gång varannan månad, främst beroende på hur mycket mattan används och även beroende på andra faktorer som antal personer i huset, om det finns husdjur som går omkring fritt inomhus och om någon av familjens medlemmar är allergiska.

Det finns många metoder som kan användas vid rengöring av mattor och det enda sättet att effektivt ta bort smuts och andra mikroorganismer i den är att välja den mest effektiva metoden.

När du väljer strategi för mattrengöring, är det viktigt att undersöka mattans fiber och underlag. Det finns mattor som kan rengöras med hjälp av extraktion med varmt vatten. Men om din matta avger färgämnen när du prövar ovanstående metod, bör du kemtvätta den. För att få kunskap om den lämpligaste metoden för rengöring av din matta bör du utföra ett kemiskt test eller ett fibertest.

Här är de olika städningsstrategier som du kan använda för en smutsfri matta i ditt hus:

  • Mattrengöring med bonmaskin – detta tillvägagångssätt utförs mest av industriella och kommersiella städtjänster. Det främsta syftet med denna rengöringsteknik är att återinföra och renovera mattans utseende med hjälp av ett rengöringsmedel och en mattvättsutrustning med svampiga och absorberande dynor. Dessa drar ut smutsen från mattan.
  • Skumning – detta rengöringssystem kombinerar schamponering och kemtvätt samtidigt. Metoden utnyttjar en liten mängd vatten för att underlätta för en snabb torkning. Skumningsmedlet som används drar till sig smuts och damm, varvid skummet effektivt rengör mattans fibrer och tvättar bort smutsen.
  • Kemtvätt – vissa mattor torkar inte så lätt, vilket kräver en torr mattrengöringsmetod. Med denna teknik dammas ett pulver in i mattan som drar till sig all smuts och skräp i den. För att ta bort smuts och damm, används sedan ett vakuum.
  • Schamponering – i denna metod sprayas ett rengöringsmedel på mattan. Därefter piskar en rengöringsutrustning upp mattan. Smutsen, bakterierna och dammet extraheras tillsammans med rengöringspulvret av en dammsugare. För att få mattorna att lukta gott, används också blekmedel och luktborttagningsmedel.
  • Ångmattrengöring – detta system är den mest effektiva städmetoden för personer som är allergiska. Den bra nyheten är att verktyg och utrustning för ångrengöring kan köpas till rimliga priser för hemmabruk. Rengöringen utförs genom att använda en tvättmedelslösning som blandas med hett vatten, denna hälls på mattan och extraheras sedan. Dyrare maskiner kan använda mycket het ånga i stället för hett vatten.

En hälsosam livsmiljö kräver en regelbunden mattvätt. Om du tar reda på vad som fungerar bäst för din matta kommer du att säkerställa att golvbeläggningen i ditt hem inte bara håller längre utan också ge ditt hus en fräsch och ljus atmosfär.

Ofta kan man beställa mattrengöring i samband med andra städtjänster som t ex hemstädning eller flyttstädning som ofta samarbetar med kemtvättbolag och kan ge ganska fördelaktiga priser. Kolla med städfirman du använder om även de kan hjälpa dig med din mattrengöring.

One Comment

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *